Sverige vill återlämna 3-barns mamman Derdiye Kül till Turkiet

Migrationsverket beslöt att återlämna 3-barns mamman Derdiye Kül, som av politiska skäl kom till Sverige för 6 år sedan och sökte asyl, till Turkiet.

Ahmet Tirej Kaya

Tidningen Sverige - Migrationsverket beslöt att återlämna 3-barns mamman Derdiye Kül, som av politiska skäl kom till Sverige för 6 år sedan och sökte asyl, till Turkiet. Kül som fick beskedet att lämna landet fram till den 29 april (idag), medger att hon kommer tillfångatas och torteras ifall hon återvänder. "Om de skiljer mig från mina barn så dör jag, även mina barn får det svårt utan mig", säger hon.

Den kurdiska politiska flyktingen Kül (40), som kom till Sverige 2015 fick nyligen avslag på sin asylsökande som hon gjorde för sex år sedan. Efter att ha fått avslag på sitt överklagande över beslutet fick hon beskedet om att lämna landet.

Kül som har tre barn varav det ena barnet på 5 år, ett på 4 och ett på 1.5 år, talade med Tidningen Sverige.

SKÄL TİLL AVSLAG: ATT DET SAKNAS PASS OCH İD-KORT

Efter att hon kom till Sverige gifte hon sig och fick tre barn. Kül medger att skälet till avslaget var att hon inte hade ett pass och id-kort och säger, "Deras skäl var att jag inte hade ett pass eller id-kort. Jag har ingen id-kort eller pass. Jag berättade för dem att jag inte kunde ta mig till den turkiska ambassaden då ambassaden är turkisk mark, att jag riskerade att bli omhändertagen där och att om de vill så kunde de ta kontakt med ambassaden."

Kül berättar att skälet till det andra avslaget var att de dokument som hon gav till Migrationsverket räknades som kopior och inte so  originaldokument. "Jag fick avslag på mitt överklagande. De ansåg även att mina dokument var kopior. Fast jag gav min advokat alla mina dokument, familjeindex och efterlysnings beslut i original form.

MIGRATIONSVERKET: MED ANLEDNING AV PANDEMIN KAN VI INTE TRANSPORTERA DIG, DU FÅR HITTA EN VÄG TILLBAKA SJÄLV

Efter det andra avslaget medger Kül att hon inte fått tag på sin advokat som hon fick genom Migrationsverket och fick hitta en advokat själv. Hon berättar: "Efter det senaste avslaget funderade jag på att söka uppehållstillstånd över mina barn. Min advokat föreslog att vi skulle

överklaga avslaget och därefter söka uppehållstillstånd över mina barn. Precis då kom beskedet om utvisning. Allt kom in på varandra. På utvisningsbeslutet stod det "Med anledning av pandemin kan vi inte köpa en flygbiljett till dig, du får hitta en väg tillbaka själv och meddela oss om hur du ska göra."

Kül berättar att hennes make jobbar och att han tillsammans med deras barn har uppehållstillstånd och att situationen bara gäller för henne. För att kunna söka om uppehållstillstånd för

familjemedlemskap behöver hon ha ett giltigt pass.

“JAG AMMAR MITT 1.5 ÅRIGA BARN”

Kül berättar att hon haft kontakt med migrationsverket senast den 26 april och att personen som hon haft kontakt med bjöd in henne till kontoret och att hon nekat. "Vill ni ses kan vi göra det via telefon, svarade jag. Jag är en mamma. Jag har tre barn. Dem sa att de skulle dra tillbaka min inkomst. Det får ni göra sade jag, 'det är inte mitt problem. Jag vill inte skiljas från mina barn. Om jag utvisas till Turkiet, så har ni mina arresteringsorder, jag riskerar att få livstids fängelse. Alla vet att människor torteras i Turkiet.' Men personen svarade mig inte. Jag ammar mitt barn som är 1.5 år. Hur ska vi skiljas åt? Om jag skiljs ifrån mina barn dör jag och de får det svårt utan mig."

“JAG SITTER MELLAN FYRA VÄGGAR SEDAN 5-6 ÅR TILLBAKA”

Kül berättar om hennes liv de senaste sex åren: "Jag har vid flertalet gånger begärt att börja i skolan för språket men mina ansökningar nekades för att jag inte hade ett svenskt personnummer. Jag sitter bland fyra väggar de senaste 6 åren. Jag får varken en utbildning, en språkkurs eller rätt att arbeta. Jag vill som alla människor utbilda mig och arbeta."

(Den här nyheten publicerades den 27 april. Om ni vill läsa nyheten på turkiska kan ni klicka här.)

Öne çıkan haberler!