Siyasi krizde son anket: İsveç’te göçmen karşıtı sağ hükümet mi geliyor?
Dagens Nyheter adlı gazetenin haziran ayında yaptırdığı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, İsveç’te bugün seçim olsa göçmen karşıtı sağ partiler 177 milletvekili ile parlamentoda çoğunluğu elde ediyor.
Gazete İsveç - Dagens Nyheter adlı gazetenin yaptırdığı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, İsveç’te bugün seçim olsa göçmen karşıtı sağ partiler 177 milletvekili ile parlamentoda çoğunluğu elde ediyor.
Sosyal Demokratlar (S) ve Çevre Partisi’nin (MP) birlikte oluşturduğu İsveç Hükümeti, pazartesi günü parlamentoda gerçekleştirilen güven oylamasında 181 oyla düşürülmüştü. Ülke tarihinde parlamento tarafından düşürülen ilk başbakan olan Stefan Löfven’in siyasi krizi sonlandırmak için önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan birincisi Löfven’in istifa etmesi. Bu durumda meclis başkanının hükümeti kurma görevini meclisteki ikinci büyük parti olan Muhafazakarlar’ın lideri Ulf Kristersson’a vermesi gerekiyor. Kristersson’ın hükümeti kuramaması durumunda meclis başkanı hükümeti kurması için tekrar Löfven’e gidecek. İkinci seçenek ise Löfven’in seçim kararı alması.
Önümüzdeki pazartesi gününe kadar karar vermesi gereken Löfven’in konuyla ilgili arayışları sürerken, açıklanan son anket sonuçları olası bir seçimde sağ partiler tarafından bir hükümet kurulabileceğini gösteriyor.
Dagens Nyheter’in Ipsos’a yaptırdığı anket kapsamında 8-20 Haziran 2021 tarihleri arasında 1547 kişiyle görüşüldü. Güven oylamasının gerçekleştiği 21 Haziran gününün hemen öncesinde sonlanan araştırma kapsadığı zaman açısından son gelişmelerin kamuoyuna yansımalarını da ortaya koyuyor.
İKİ PARTİ PARLAMENTO DIŞI KALIYOR
Araştırma sonuçlarına göre partilerin oy oranları şöyle (parantezdeki oranlar mayıs ayı ölçümlerini gösteriyor): Sosyal Demokratlar (S) % 24 (26), Muhafazakarlar (M) % 22 (22), İsveç Demokratları (SD) % 19 (20), Sol Parti (V) 12 (10), Merkez Parti (C) % 10 (9), Hristiyan Demokratlar (KD) % 6 (5), Çevre Partisi (MP), % 3 (4), Liberaller (L) % 3 (2), Diğer partiler % 2.
L’nin ve MP’nin yüzde 4 olan seçim barajını aşamayarak parlamento dışı kaldığı görülen araştırmada, aşırı sağcı SD ile ortak hareket eden M ve KD’nin toplam milletvekili sayısı 177 olarak görülüyor. SD’nin hükümet olmasına karşı çıkan S, C ve V’nin toplam milletvekili sayısı ise 172. Hükümet kurabilmek için 349 milletvekilinden en az 175’inin evet oyu vermesi gerekiyor.
SOL PARTİ 2002’DEN SONRAKİ EN YÜKSEK OY ORANINDA
Araştırma sonuçlarına göre birinci parti konumunda olan S’nin önceki aya göre yüzde 2 oy kaybettiği gözlenirken, Dadgostar liderliğindeki V’nin oylarını yükselttiği ve partinin 2002 yılından bu yana en yüksek oy oranına ulaştığı görülüyor. Sol Parti’nin yükselişinden yakın zamanda partinin lideri olan Dadgostar’ın son bir haftalık süreçte konut kirası konusunda dönen kiracı hakları eksenli tavrını sürdürmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.
Araştırma, M ile SD’nin ise son seçimlerdeki ve haziran öncesi anket sonuçlarında oy oranlarını koruduğunu, daha sabit bir çizgi izlediğini ortaya koyuyor.